Fotografering på bohuskusten

Den 1:a juli åkte jag ut till kusten och fotograferade. Uddevalla, där jag bor, ligger visserligen vid havet, men det är tre mil till öppet hav och när jag skriver kusten menar jag öppet hav.

Det var en fin kväll med intressanta moln på himlen som bidrog positivt till landskapsbilderna. Jag tog bilder på enbart moln också men de visar jag kanske någon annan gång. Väderrapporten hade förutspått växlande väder med inslag av regnskurar och det är vid sådant väder en kan få uppleva intressanta moln. Har en otur så regnar det mycket men med lite tur kanske det bara kommer någon enstaka skur och ett varierande molntäcke.

Landskapsfotografi på klippor och moln. Landscape photography, cliffs and clouds.
Klippor i Bohuslän och moln

När molnformationerna är som finast och bäst belysta av solen då gäller det hitta en intressant förgrund. Helst bör en ha koll på det i förväg eftersom det perfekta ögonblicket kan försvinna fort.

Landskapsfotografi på klippor och moln. Landscape photography, cliffs and clouds.
Klippor i Bohuslän och moln
Självporträtt av skugga på klippa. Selfie on a shadow on a cliff.
Fotograf i landskap

Som vanligt kunde jag inte motstå motiv med klippor översköljda av havsvatten.

Landskapsfotografi på klippor, moln och hav. Landscape photography on cliffs, clouds and sea.
Klippor och hav

Plötsligt kom solen fram i en glipa under molnen och färgskalan växlade från kalla blå färger till varmt gula och röda.

Solnedgång och moln. Sunset and clouds. Bohuslän.
Solnedgång och solbelysta moln
Landskapsfotografi på klippor, moln och hav. Landscape photography on cliffs, clouds and sea.
Klippor, moln och hav

Det var ganska blåsigt och vågor slog in mot klipporna. Temperaturen var dock behaglig och jag kunde inte låta bli att tänka på kontrasten mot alla de tillfällen då jag varit ute på kusten under vinterhalvåret i hård vind med temperaturer på endast några grader över nollstrecket. Skillnaden är så stor att en knappt kan fatta att en är på samma planet. Nu hade jag till exempel inga handskar på händerna medan jag på vinterhalvåret brukar ha tre par handskar i tre tjocklekar för att inte mina händer ska bli stelfrusna och obrukbara.

Landskapsfotografi på klippor, moln och hav. Landscape photography on cliffs, clouds and sea.
Klippor i Bohuslän, moln och hav.

 

Rådjur

I några inlägg framöver kommer jag berätta om några av mina fototillfällen under  den gångna semestern. En morgon hittade jag ett par rådjur betandes mellan två ängar där det växte vass och blommor. Den miljön var mer intressant än om de hade gått mitt ute på en äng. Dessutom var växterna fulla av små silvriga daggdroppar.

Rådjur, Fallow deer, capreolus capreolus

 

Rådjur, Fallow deer, capreolus capreolus

 

Rådjur, Fallow deer, capreolus capreolus

 

Rådjur, Fallow deer, capreolus capreolus

Livesända en vigsel via Facebook

I morgon ska jag börja jobba igen efter fyra veckors semester. Som vanligt känns semestern kort men när jag tänker tillbaka så har jag hunnit med en hel del under de fyra veckorna.

En vecka in på min semester gifte min yngsta dotter sig och några av mina uppgifter var bland annat att livesända från vigseln och fotografera senare på kvällen under middagen. Proffsfotografer fotade före, under och efter vigseln. På grund av coronapandemin hade brudparet varit tvungna att kraftigt minska antalet gäster på middagen. Vigseln var utomhus vilket gjorde det lätt att hålla avstånd och därför kunde alla som hade möjlighet att följa vigseln på plats göra det men det var tyvärr en hel del gäster som av olika anledningar inte kunde komma. Därför livesände vi.

Efter att ha undersökt olika alternativ för livesändning föll mitt val på Facebook. Brudparet hade en Facebooksida med info om vigseln och då var det praktiskt att starta livesändningen därifrån. De flesta hade Facebook och det var dessutom gratis. Jag valde mobilen för enkelhets skull. Min första tanke var att gå omkring och filma med mobilen en stund före vigseln och sedan sätta mobilen på ett stativ under själva vigseln. När jag letade efter en mobilhållare att sätta på ett standardstativ visade det sig att det fanns inga på lager av de hållare som jag tyckte verkade bra. Kanske hade de gått åt som smör i solsken på grund av pandemin. När jag letade efter hållare på Internet fick jag syn på något som kallas gimbal. Flertalet modeller hade en standardgänga för stativ i underdelen. Vitsen med en gimbal är att den kan röra mobilen i tre ledder och jämna ut alla skakningar. Jag valde mellan två modeller DJI Osmo 3 och Zhiyun Smooth 4. Mitt val föll till slut på DJI Osmo 3 eftersom jag inte kunde uttala namnet på den andra modellen. Skämt åsido så var det ett svårt val, bägge verkade bra. DJI var smidigare och lättare. Zhiyun hade fler knappar och det verkade som om det gick att ladda mobilen med en powerbank via gimbalen. Jag föll för smidigheten hos DJI. Jag förberedde mig genom att träna med DJI:n och åkte till vigselplatsen drygt en vecka i förväg för att testa om det gick bra att livesända därifrån.

På den stora dagen körde jag min dotter till en plats nära havet där proffsfotograferna skulle ta bilder före vigseln. När hon och en av tärnorna stigit ut ur bilen gick tärnan i förväg och skulle kolla om allt var klart. Brudgummen skulle stå med ryggen vänd åt det hållet bruden kom ifrån och bruden skulle sedan knacka honom på axeln varpå han skulle vända sig om och de skulle se varandra för första gången under bröllopsdagen. Jag tog några bilder när min dotter väntade på att få klartecken. Brudklänningen som hängt i en vecka hemma hos oss för att inte få några veck hasade vackert på skogsbilvägen. Jag tänkte på det komiska i att vi knappt hade fått andas i närheten av den dyrbara klänningen och nu släpade den där på skogsbilvägen bland pinnar, stenar och gräs.

Brud i skog. Bride in a forest.

Sedan åkte jag till vigselplatsen som skulle vara på bohusklippor vid havet och förberedde mig inför livesändningen. Jag började sända live från brudparets vigselsida i Facebook tio minuter innan brudparet skulle anlända vilket sedan visade sig vara tjugofem minuter innan de slutligen anlände. Innan jag startade livesändningen kunde jag välja vem eller vilka som skulle få se sändningen. Högst upp på sidan stod det ”Till:” och genom att välja det kunde jag sedan välja att sända till alla inbjudna i vigselgruppen. Två nackdelar med att använda Facebook var att jag kunde inte ändra exponeringen och jag hade ingen batteriindikator. Att jag inte kunde påverka exponeringen var inget problem däremot var jag orolig för att mobilens batteri skulle lägga av utan förvarning precis innan brudparet sade ja till varandra. Men allt gick bra, batteriet varade hela tiden ut och brudparet svarade rätt på frågorna. När sändningen var klar valde jag att spara den på Facebook och då sparades den med en upplösning av 480 pixlar på långsidan. Hade jag haft gott om ledigt minne i mobilen hade jag kunnat spara filmen i HD på mobilen men minnet räckte inte till. Att jag inte kunde spara filmen i hög upplösning var nog det enda som var negativt annars fungerade allt bra.

En gimbal var väldigt bra att använda till detta då jag filmade minglet före vigseln och jag höll den i handen även under själva vigseln även om jag hade ett stativ till hands. Det var lätt att gå runt och filma utan att det blev skakningar i sändningen. Jag hade med mig flera powerbanks ifall batteriet i mobilen skulle lägga av. Efter en stunds filmande kom jag på att alla powerbanks låg i min lilla ryggsäck. Det var inte helt enkelt att filma och samtidigt leta efter en powerbank och sladd i en ryggsäck med en massa andra prylar men det gick till slut.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att en gimbal är väldigt bra att ha och det är bra att träna med den i förväg. Det fungerar utmärkt med mobil och Facebook under förutsättning att det är bra mobiltäckning och om man inte måste ändra exponering. Träna på att sända från den aktuella vigselplatsen i god tid innan den stora dagen. Då kan en testsända till en eller två personer så att inte alla i gruppen får se test sändningen och när testet är klart välj att inte spara på tidslinjen. Kolla batterikapaciteten i förväg och att det finns tillräckligt med plats att spara hela sändningen på mobilen, ifall man vill det. Det kan underlätta att vara två som hjälps åt om man till exempel behöver ha tag i en powerbank. Den som inte filmar kan även hålla kolla på om brudparet håller tidtabellen och kontrollera på en annan mobil att sändningen fungerar. Dessutom kanske vissa tittare behöver hjälp med hur de ska kunna se livesändningen.

PAng Foto Menu