Spelglad tjädertupp

Förra helgen när jag tränade orientering hördes plötsligt ett obekant ljud som kom från en plats bara fem meter framför mig. Intill en liten gran stod en tjädertupp och gav ifrån sig ett hest läte. Jag ville inte bli anfallen av tuppen och sprang därför i en vid halvcirkel för att passera vid sidan om den. Sedan fortsatte jag mot nästa orienterings kontroll.

Spelgalen tupp

I normala fall när man kommer nära en tjädertupp flyger den hastigt iväg med högljudda vingslag. Då och då uppträder så kallade spelgalna tjädertuppar. Deras nivåer av hormoner är onormalt höga och de ser allt som rör sig som rivaler och är totalt orädda. De två tuppar som jag sett tidigare var väldigt fina i fjäderdräkten. Därför verkade de inte ha varit i slagsmål med andra tuppar. Det hade däremot den här tuppen. Två stjärtfjädrar var borta, den hade en reva på framsidan av halsen där det saknades fjädrar och bakom båda ögonen fanns skador. Längst ned på nacken var det en stor fläck som helt saknade fjädrar. Som tur var syntes fläcken bara när tuppen vände sig bortåt och samtidigt spärrade ut sina nack- och halsfjädrar. Den hade slagits och fått en del stryk.

Kompassen utbytt mot kameran

Ett par dagar senare tog jag med mig kameran och besökte tuppen. Den höll till på samma ställe i närheten av en stig. Direkt kom den ut på stigen och började spela. Den vände sidan till och visade upp sig. Sedan vände den sig åt andra hållet och gav ifrån sig sitt läte igen. Jag tror det var knäppningar men den lät lite hes. Min erfarenhet av tjäder är liten, jag har träffat på två spelgalna tuppar tidigare, men däremot inte sett ett tjäderspel med flera tuppar och hönor. Efter att tuppen gått lite åt ena hållet och lite åt andra hållet, avancerade den framåt. Då backade jag eftersom jag ville undvika att den skulle anfalla. Jag försökte hålla ett avstånd som gjorde att tjädern fyllde ut bilden något sånär men att hela tuppen rymdes i sökaren. När tuppen verkade tycka att jag flyttat mig tillräckligt långt från dess spelplats slutade den att gå mot mig och sen blev den mer intresserad av en rotvälta där den succesivt klättrade upp. 

Tjädertupp
Tjädertupp
Tjädertupp
Tjädertupp

 En gång klättrade den upp överst på rotvältan.

Tjädertupp

Två gånger förlorade den balansen och trillade ner från övr av rotvältan, tyvärr på baksidan, vilket gjorde att jag inte såg fallet. Det hördes ett kraftigt flaxande och en duns när den drösade i backen.

När tuppen var klar vid rotvältan gick den ut på stigen och bortifrån mig. Den passerade ett krön och försvann ur synhåll. Jag tänkte att det skulle bli fint om den stod på krönet. Hela tuppen skulle synas och skogen i bakgrunden låg en bit bort vilket borde ge en fin oskärpa. Jag ställde upp stativet på lagom avstånd från krönet och gick sakta framåt. Väl uppe på krönet syntes inte tjädern till. Det visade sig att den gått in i en tät granskog en bit bort. När jag närmade mig kom den ut på stigen och sedan spelade den som förut men avancerade bara en halvmeter i taget. Därför tog det tid tills den kom upp mot krönet. När den nästan var uppe gick jag raskt bort mot stativet. Innan jag hunnit halvvägs kom tuppen flygande mot mig och min taktik misslyckades. Jag gissar att krönet var strategiskt viktigt och när tuppen kom dit ansåg den sig troligtvis som en segrare. Samtidigt som jag gick rakt bort från krönet kände den sig antagligen ännu mer segerviss och fick mod att göra en flygtur mot sin rival.

Efter ett bra tag gick den åter bort ifrån mig och mot krönet. Långsamt kom den närmare krönet och till slut stod den där.

Tjädertupp
Tjädertupp
Andra fototillfället

Två dagar senare återvände jag. Försiktigt närmade jag mig eftersom jag vill se vad tuppen höll på med. På håll syntes den på stigen och den stod där och spelade. Ena stunden vänd åt ena hållet och andra stunden åt andra hållet.

Tjädertupp

När jag sakta gick framåt och tuppen upptäckte mig kom den mot mig. Den här gången lät jag den komma ett snäpp närmare än förra gången. När den var som närmast tog jag ett par snabba bilder och innan den spelat klart retirerade jag. Det fungerade och jag kunde ta närbilder utan att bli anfallen.

Tjädertupp

I sociala medier är det många naturfotografer som under våren visar bilder fotograferade från gömsle på spelande tjäder. Det verkar vara en fin upplevelse och i bästa fall kan fotograferna även ta bilder på hönor som besöker spelplatsen.

Att fotografera en spelgalen tupp är definitivt en spännande upplevelse. Det är en stor och imponerande fågel. Har man nån gång blivit anfallen så försöker man undvika det igen. Det är framför allt näbben som jag vill slippa få ett nyp från. Den boxar även med vingarna men det är inte något större problem.

Tjädertupp

 

Lightpainting

Nu var det längesedan jag skrev ett inlägg. Du kanske tror att jag varit inaktiv vad det gäller fotografering. Men det är precis tvärtom. Jag har fotat så mycket att jag inte hunnit med att skriva några inlägg. Förutom fotografering hemomkring har jag bland annat varit på en fotoresa under tio dagar och på en helg fotograferat en CrossFit-tävling. Under tio dagar med hundra procent inriktning på foto tog jag många bilder och på tävlingen som varade i två dagar tog jag 4000 bilder. Det kommer inlägg från både resan och CrossFit så småningom.

Strax före fotoresan fotograferade jag is på Herrestadsfjället, norr om Uddevalla. Jag hade hoppats på norrsken men det blev inget med det. Natten innan hade det varit ovanligt fint norrsken långt söderut och det blev även fint norrsken vid ytterligare ett tillfälle men det inträffade under min resa.

Det var vindstilla och knäpp tyst på Herrestadsfjället. Vid två tillfällen hördes lätet från en uggla vilken förhöjde stämningen. Jag hade med mig min starka ficklampa och lyste upp motiven med, så kallad ”lightpainting”. På den första bilden lyste jag från sidan, ungefär 20-30 meter till vänster om kameran. Jag tycker att det brukar bli bättre med sidoljus än om ljuset kommer från kamerans position. För att det ska bli praktiskt behöver man kunna utlösa kameran trådlöst. Ett alternativ är annars att använda självutlösaren.

Ismönster på frusen sjö.

På den andra bilden kunde jag inte lysa från sidan, där kommer istället ljuset rakt framifrån.

Ismönster på frusen sjö.

Jag brukar prova mig fram till vilken exponering som fungerar bra för himlen och sedan välja en tillräckligt lång slutartid för att hinna belysa motivet med hjälp av ficklampa.

 

PAng Foto Menu