En liten tillbakablick med vinterbilder

Nu har vi haft högtryck och sommarvärme ett bra tag här i Bohuslän. Värmen ser ut att hålla i sig. Jag gillar när det är varmt ute men stark sol är oftast ett svårt fotoljus. Nu är det tidigt morgonljus samt sent kvällsljus som gäller vilket kan vara magiskt. Men det är inte så länge sedan vi hade vinterväder här.

Spegelbilder

I början av april tog jag nedanstående bilder. Det låg snö på varenda liten gren och det var ett vykortsvackert vinterlandskap. Speglingar av träd har jag fotat många gånger förut men inte med så mycket snö på. Det var en svag krusning på vattenytan och jag laborerade med slutartid. För lång tid gav, i mitt tycke, för suddiga bilder och med för kort slutartid blev vattenytan för skarp. Jag ville ha en lite målerisk känsla och under de förutsättningarna som var då visade det sig att runt en tjugondedels sekund gav de bilder jag ville ha.

Spegelbild
Spegelbild
Spegelbild
Dovhjort och kronhjort

Ett par dagar senare fotograferade jag hjortar. Snön låg fortfarande kvar men den höll på att smälta bort. Dovhjorten på bilden nedan hittade något att äta i kanten på en äng där snön smält bort intill en stenmur.

Dovhjort

En ung kronhjort passerade en öppning i en stenmur och jag kunde använda en ek för att rama in djuret.

Kronhjort, kalv.

Pollen som fotomotiv

Hur många gånger har man inte hört fotografer säga att man alltid ska ha kameran med sig. Innan mobilerna fick bra kamerafunktioner vad det ännu viktigare än idag men det är fortfarande en god idé att ha med sin ”riktiga” kamera om man är en inbiten fotonörd. Nedanstående bild fotograferade jag för några dagar sedan under en kort promenad som jag och min fru gick utmed havet. Tack vare ett högtryck med sommarvärme har naturen fullkomligt exploderat och bland annat har det varit extremt mycket pollen. När pollen hamnar i vatten och om det är pålandsvind kan vattenytan intill stranden blir helt gul av pollen. Då kan det bildas mönster tack vare vind och strömmar. På ett ställe tyckte jag att ett mönster med lite god vilja liknade huvud och hals på en fågel med lång näbb.

Pollen

Maskrosor

Det är inte ofta jag fotograferar maskrosor men när jag fick syn på två fält som lyste gula av maskrosor blev jag lockad att försöka. Jag använde min telezoom 100-400 mm och tog först med en stor del av fälten i bild samt skog som bakgrund. Teleobjektiv var bra för att trycka ihop motivet och förstärkte mängden av blommor. Jag testade både med ett litet och stort skärpedjup. När jag kände mig klar med landskapsbilderna började jag fundera på om jag kunde fokusera på bara en blomma och få en gul bakgrund. Med så många blommor att välja bland borde det vara lätt. Men jag insåg snart att jag behövde hitta en extra lång blomma utan att det stack upp andra störande maskrosor och grässtrån. Jag ville inte gå in i fältet och leta utan kröp fram och tillbaka i kanten. Till slut fann jag det jag letade efter, en hög blomma cirka tre till fyra meter in i fältet som stack upp över omgivande blommor. Jag fällde ut stativbenen för att komma nära marken med kameran. Det fanns några grässtrån som störde. Jag gick försiktigt fram till blomman och tryckte ner grässtråna mot marken. Sedan väntade jag på att det skulle bli vindstilla och fotograferade när blomman inte rörde sig. Efter en stund såg jag att det fanns en grön fläck i bakgrunden precis vid sidan om blomman. Jag flyttade stativet i sidled tills den gröna fläcken befann sig bakom blomman. På så vis skulle blomman framträda lite tydligare. Sedan blev det ännu en stunds väntan på att vinden skulle mojna och jag kunde ta skarpa bilder. Det flög ett fåtal bin i närheten av blomman och jag väntade en lång stund på att dels blomman skulle hålla sig stilla och även bli besökt av ett bi men gav till slut upp.

Maskros

Fotografering av blommande träd

Vid den här tiden på våren är det många växter som blommar. Den senaste helgen spenderade jag i Halland och då hittade jag bland annat två motiv på blommande träd. Först fann jag hägg som växte på båda sidorna om en å och den blommade rikligt. Det var vindstilla och tack vare det kunde jag få en fin spegelbild av det ena trädet. Jag gillade även åns krökta form. Motivet gav en känsla av lugn och harmoni. Det var dock inget jag upplevde vid fototillfället. Jag stod på en smal och mycket trafikerad bro. Det gick inte att fota när det kom bilar. Då fällde jag ihop stativbenen och tryckte mig mot broräcket. När jag såg att det skulle dröja en stund innan nästa bil kom fram till bron passade jag på att ta några bilder och sedan var det dags att fälla ihop stativbenen igen.

Blommande hägg

Inte långt ifrån det första motivet fick jag på håll syn på ännu ett träd som blommade vackert. Det låg en bit ifrån närmsta väg. Jag körde lite fram och tillbaka tills jag hittade en säker plats att parkera bilen på. Sedan gick jag bort till trädet och det blev en promenad på cirka 500 meter. Framme vid trädet hördes och syntes nästan inte bilarna från vägen, vilket var skönt. Jag fotograferade trädet från tre olika håll och från varje håll tog jag lite olika varianter. Ljuset växlade mellan sol och mulet. Jag tyckte nedanstående variant blev bäst. Både stängslet och träden bildade en diagonal i bilden och bakgrunden blev bättre än från övriga håll. Trädet hamnade ungefär i gyllene snittet vilket passade bra.

Blommande träd

Fotografering av älg på våren

När gräset börjat spira på vissa åkrar och innan lövsprickningen tagit fart har dessa åkrar en stark dragningskraft på älgar och rådjur. Men en bild på en älg mitt ute på en åker och inget mer än så blir oftast en ganska tråkig bild.

 

Älg

På ovanstående bild finns det visserligen med en körväg som ger lite linjer i bilden men två stolpar snett bakom rumpan på älgen är störande. Tänk om älgen istället stått på vägen och vägens linjer hade blivit diagonaler i bilden då hade bilden kunnat bli lite mer intressant, under förutsättning att störande stolpar med mera hade gått att undvika.

Älg

Här är en bild på enbart en älg. Det som är lite intressant är dock att man ser ränder från revbenen trots att älgen har kvar sin tjocka vinterpäls. Vintern måste vara en fruktansvärt jobbig tid för många älgar. Ont om föda på grund av det industriella skogsbruket. Det finns ingen mat till älgar i granplantager. Lägg till det att älgarna i Västra Götaland jagas från 8:e oktober till och med 31:e januari, alltså en stor del av vintern. Jag kan inte föreställa mig hur jobbigt det kan vara men jag förstår verkligen att den första grönskan är efterlängtad av många djur.

Älg på väg

Älgen på den första bilden i detta inlägg gick upp på en väg och stod still en stund. Det är den bild jag tycker blev bäst denna morgon.

PAng Foto Menu